Kvizovi, radionice i zabava

Satnica predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa može se skinuti ovdje (PDF).

Satnica igraonica može se skinuti ovdje (PDF).

Ovdje je popis kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa:

Radionice

RADIONICA STEAMPUNK DRANGULIJA
Vodi: Goran Magdić
subota, hol, 15h
Volite li steampunk zbog njegove estetike, onda je ovo radionica baš za vas. Uz pomoć vještih instruktora, sastavite svoje steampunk drangulije i ponosno ih nosite ostatak SFeraKona.
RADIONICA PISANJA STEAMPUNK ROMANA
Vodi: Irena Rašeta
nedjelja, siva soba, 13h
Na radionici i igraonici pisanja steampunk romana sudjelovat će ekipe po 4 člana. Cilj je da kroz igru i zabavu i puno kreativnosti svaka ekipa složi sinopsis za steampunk roman. Bili pisci ili ne, slobodni ste sudjelovati na radionici, sve što vam treba je mašta!
Prijavnice za radionicu nalazit će se na desku.
MALA GRUNFOVA RADIONICA
Vodi: Mirko Karas
nedjelja, hol, 14:30h
Veliki izumitelj Grunf je i opet svratio prenijeti vam nešto od svog znanja i neprocijenjivog iskustva. Kako od smeć... priručnog materijala ukupne vrijednosti 1 kune i 13 lipa konstruirati katapult? Ili vozilo za povratak jajeta iz orbite? Ili podmornicu na sunožni pogon?
Na ovoj maloj inženjerskoj radionici ćete izumiti konstrukciju koja treba izvršiti određeni zadatak. Sredstva? Materijali? Alat? Lako je tako stvarati izume ... Pravim stručnjacima je dovoljno par spajalica i jedna matica! Vidimo se u nedjelju popodne!

Kvizovi

SF KVIZ SASFC-A
Vode: Ines Dedović i Bojan Popić
subota, dvorana D1, 15:30h
Nekoliko grupa pitanja (Star Trek, Star Wars, SF komedija, Superheroji ...) različito vrednovanih od 50 do 500 poena, progresivne težine, takmičari odgovaraju na pojedinačna pitanja, u slučaju pogrešnog odgovora vrijednost pitanja se prepolovljava, za dva pogrešna odgovora se izbacuje iz kategorije.
BOČKOTEKA
Vodi: Boris Švel
subota, siva soba, 21:30h
I ove godine izazov za svakog SF-ljupca i SF-znalca! Svi posjetitelji SFeraKona imat će se prilike prijaviti za kviz. Sve što je potrebno je ispuniti KVALIFIKACIJSKI TEST (kojeg ćete moći pronaći na desku), te ga zajedno sa svojim podacima (ime i prezime, broj mobitela radi kontakta) ubaciti u za to predviđenu kutiju (također na desku).
Ključni su faktori brzina i točnost. Kutija će se prazniti svakih sat vremena, počevši od subote u 12. Prvih četvoro natjecatelja koje točno odgovori na sva pitanja, imat će se prilike natjecati za glavnu nagradu u velikom finalu. Prijave se primaju do 19 sati u subotu.
Kviz se sastoji od 4 igre: A-B-C-D pitalice; Asocijacije; DA-NE pitalice; Otvorena pitanja. Sva su pitanja iz područja svjetske i hrvatske SF književnosti i filma.
GUESS THE SONG: SPECIAL EDITION
Vodi: Neven Šlopar
nedjelja, bijela soba, 15h
Svi znaju kako funkcionira klasični guess the song - pusti se pjesma i tko prvi pogodi ime izvođača i naziv pjesme dobiva vječnu slavu. Kakvo je to onda posebno izdanje? E, ovaj put će se natjecateljima pokušati zapapriti tako što će pjesme biti ubrzane ili usporene, pa će se vidjeti tko stvarno ima dobro uho.

Ostala zabava

SFERAKON SURVIVOR
Vodi: Vanja Kranjčević
petak, hol, 23h
I ove će se godine timovi sastavljeni od 4 hrabra borca (ili borilice - valjda će se konačno pojaviti kakav ženski tim!), boriti za vječnu slavu u suludim i po život neopasnim igrama! Dođite u petak navečer i preživite!
Ovogodišnje igre su sljedeće:
Mučenje jaja, štafetna igra - ove vas godine nećemo šopati hranom, ali ćete se morati dokazati u svojim kulinarskim sposobnostima
Teorija superstruna, igra vještine - vjerojatno mislite da je 4 ljudi sasvim dovoljno da zavežu jedan čvor, mi mislimo drugačije
Space opera, igra kreativnosti - mi ćemo pripremiti tekst (svemirski, naravno), a vi ćete ga opskrbiti glazbenom pratnjom (opernom, naravno)
Složi komada, igra brzine - ako ste kao klinci voljeli slagati puzzle, onda će vam se svidjeti naša verzija
PREZENTACIJA CAPOEIRE
Vode: članovi udruge Capoeira Amazonas
subota, hol / zelena površina ispred FER-a (ovisi o vremenskim uvjetima), 14h
TEKKEN 6 TURNIR
Vodi: Jure Volarević
subota, dvorana D2, 17h
Okušajte se i zabavite uz borbenu simulaciju Tekken 6 na Play Station 3 konzoli te osvojite nagradu.
COSPLAY NATJECANJE
Vodi: Ivan Jusup
prijave u petak i subotu do 13h
natjecanje traje cijelu subotu
dodjela nagrada u subotu, dvorana D1, 21h
Cosplay je ponovno na SFerakon-u. Zamaskirajte se u svog omiljenog lika iz mange, animea ili japanske igre i osvojite nagradu.
DOBROTVORNA GEEK AUKCIJA
Vode: Damir Zrno i Nina Vujičić
subota, dvorana D1, 21:30h
Dođite i sudjelujte na Dobrotvornoj geek aukciji! Kupite svojeg geeka ili geekušu i prikratite s njima vrijeme u našoj taverni, raspravljajte o znanstvenim temama ili popravite brodsko računalo - naši fotografi će biti tamo da ovjekovječe taj trenutak i vama dostave lijepe uspomene.
Sav prihod aukcije ide u dobrotvorne svrhe i bit će uplaćen na račun zaklade Ana Rukavina, a vama ostaju nezaboravna sjećanja i fotografije. Dođite i pridružite se!
DEBATNI KLUB
Vodi: Mirko Karas
subota, siva soba, 22:30h
I ove godine organiziramo javnu debatu na zadane teme, za koju će se moći prijaviti (na desku, naravno) svi zainteresirani sudionici konvencije. Prije početka debatnog kluba, izvlačit će se parovi, koji će, pak, izvlačiti teme o kojima će debatirati.
Prema definiciji debata je strukturirana argumentirana rasprava koja nam omogućuje da na organiziran i civiliziran način raspravljamo o određenim idejama. Samo što za razliku od drugih vrsta rasprava, u debati ne zastupamo nužno vlastiti stav.
Što znači argumentirana rasprava? U argumentiranoj raspravi trebamo na racionalan način obrazložiti svoje stavove. Pritom se ne oslanjamo na naše osobne stavove i vjerovanja, već ono što govorimo moramo potkrijepiti logički održivim razlozima i informacijama.
Naravno, da bismo kvalitetno debatirali, nužno je za debatu se unaprijed pripremiti - stoga ćemo vam unaprijed reći koje su teme. Ne zaboravite da se morate pripremiti za zastupanje obje strane!
Teme su sljedeće:
Je li bolji Adamin ili Picardov manevar?
Chick-fight: Caprica Six protiv River
Ship-fight: Serenity protiv Moye
Tko bi bolje očistio frižider: He-Man ili Conan?
Tko bi popio više krvi: Eric ili Spike?
Tko bolje ispoljava frustracije: mladi Kirk ili mladi Anakin?
VELIKI PANTOMIMIČARSKI TURNIR
Vode: članovi udruge Gospodari sjevera
nedjelja, hol, 15:30h
Osam ekipa! Šesnaest krvoločnih boraca! Mutava bitka do smrti ili pobjede. Tko će osvojiti prestižnu titulu najboljeg pantomimičarskog dueta, a tko će ići kući plačući? Ovaj okršaj prikazat će okrutnu borbu protiv neprijatelja, protiv vremena, protiv tkanja nepredvidivih Moiri i protiv samih sebe. Imaju li natjecatelji sposobnost da šute, a da pritom kažu sve što treba o dobivenom filmskom djelu svojem partneru kako bi ovaj odgonetnuo naziv istog? Ako se usudite pogledati smrti u oči postanite i vi gladijatori-pantomimičari i ostanite zapamćeni u analima SFeraKona kao oni koji su pobijedili Veliki Pantomimičarski Turnir!
AUKCIJA KNJIGA
Vodi: Aleksandar Žiljak
nedjelja, siva soba, 18h
Na aukciji knjiga, koja tradicionalno zatvara konvenciju u nedjelju popodne, mogu sudjelovati svi posjetitelji SFeraKona i kao kupci i kao ponuđači. Isklična cijena za sve knjige je 1 kuna. Ukoliko želite sudjelovati kao ponuđač, potrebno je sastaviti prijavnicu koja mora sadržavati slijedeće podatke:
- Ime i prezime autora, naslov knjige, ime nakladnika, godinu izdanja.
- Minimalnu cijenu (odnosno koliko minimalno novaca tražite za svoju ponudu - minimalna cijena se stavlja ukoliko ne želite riskirati da vaša knjiga stvarno ode za 1 kunu; ona ostaje tajna do kraja dražbenog procesa za pojedinu knjigu).
- Ime i prezime ponuđača, e-mail adresu i eventualno broj mobitela radi kontakta.
Prijavnicu ubacite na samom SFeraKonu u za to predviđenu kutiju koja će se nalaziti na desku (prijavnice će se primati do početka same aukcije u nedjelju).
ŠANK NA KRAJU SVEMIRA
A kad vam ponestane goriva za iscrpljujuće konvencijske aktivnosti, svratite na ŠNKS, na kojem će vas poslužiti ljubazni konobari-mutanti. Svake večeri, dok i nama i vama ne ponestane snage.