Predavanja

Satnica predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa može se skinuti ovdje (PDF).

Satnica igraonica može se skinuti ovdje (PDF).

Ovdje je popis predavanja po danima:

Petak | Subota | Nedjelja

Nedjelja, 25. travnja 2010.

Miroslav Wranka
LARP U HRVATSKOJ
bijela soba, 12:30h
SPACE OPERA - PUSTOLOVNI DIO ZNANSTVENE FANTASTIKE ZA SVE DJEČAKE OBA SPOLA OD 11 DO 111 GODINA
Marko Fančović
bijela soba, 13:30h
Povijest, nastanak, podvrste i mijene najmegalomanskijeg, najuzbudljivijeg, najuočljivijeg i znanstveno najklimavijeg među svim podžanrovima znanstvene fantastike, s osvrtom na najznačajnija djela i cikluse.
Marko Fančović (Zadar, 1961.), novinar, ljubitelj, čitatelj, povjesničar, prevoditelj, kritičar i pisac svih fantastičnih žanrova. Bivši član beogradskog Lazara Komarčića, od devedesetih član SFere.
WHAT'S WRONG WITH SCI FI?
Ian McDonald

dvorana D1, 14:30h
KVANTNO SAMOUBOJSTVO I BESMRTNOST
Davor Horvatić

siva soba, 14:30h
Ideja o kvantnoj besmrtnosti dolazi od misaonog eksperimenta povezanoga s kvantnim samoubojstvom. Zamislimo da
fizičar stoji pored nuklearne bombe i da je detonira. Ako je interpretacija kvantne mehanike H. Everetta točna
u gotovo svim paralelnim svemirima nuklearna eksplozija će uništiti fizičara. No, u malom broju alternativnih svemira
fizičar će nekako preživjeti. Ideja iza kvantne besmrtnosti dolazi iz činjenice da fizičar može samo doživjeti one
svemire u kojima nekim čudom preživi i njemu se s osobnog gledišta čini da je besmrtan. O toj temi i o interpretacijama
kvantne mehanike te o njihovim posljedicama govoriti ćemo na ovom predavanju.
Dr. sc. Davor Horvatić je znanstveni novak na Zavodu za teorijsku fiziku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Trenutno boravi kao postdoc na Fachbereich Theoretische Physik Institut für PhysikKarl-Franzens-Universität u Grazu, Austrija.
Glavno područje njegovog istraživanja je kvantna kromodinamika (teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoći materije. Pored toga bavi se i fizikom kritičnih fenomena, koja ima veliku važnost u modernoj ekonomiji, fiziologiji i seizmologiji.
U slobodno vrijeme drži popularna predavanja, tako da je čest gost na Festivalu znanosti, Istrakonu, SFeraKonu, Rikonu i Hoykinoj Fotosofiji.
NEODOLJIVI ŠARM KOTAČIĆA: STEAMPUNK U OČIMA ONIH KOJI GA ČITAJU I PIŠU
Milena Benini, Irena Rašeta
siva soba, 16h
Što je to u steampunku što tako neodoljivo privlači tolike ljude? Zašto ne možemo odoljeti kotačićima, zupčanicima i ventilima? Kako možemo, u 21. stoljeću, padati na sve te fore iz 19. stoljeća? I kakve veze sa svime time imaju punkeri/ce?
Dvije ljubiteljice steampunka sjest će i porazgovarati o tome što steampunk znači njima, a možda i vama. Jedna od njih govorit će prvenstveno iz perspektive čitateljice i gledateljice, dok će druga podijeliti i iskustva pisanja, osobito u (pod-pod)žanru koji, onako sama za sebe, naziva steamtasy.
Irena Rašeta ima biografiju, a Milena Benini također. Obje imaju i pse, ali obećavaju da ih neće spominjati na predavanju (izvan njega nema garancije). Sličnosti tu ne prestaju: i Ire i Milena imaju blogove i pišu na NOSF-u, a povezuje ih i ljubav prema spekulativnoj fikciji raznih oblika, boja i veličina, među kojima se lako može razaznati mjedeni sjaj steampunka.
PON FAR - BITI ILI NE BITI
Danijel Vaslj

bijela soba, 16:30h
Vulkanci su miran narod koji se posvetio istraživanju. Njihov život vodi logika i razum, a kao djeca nauče potiskivati osjećaje. No, za svakog od njih dođe trenutak u životu kad im je sigurnost razuma oduzeta i primitivni nagoni preuzmu kontrolu. To je vrijeme pon fara, nerazumnosti i nelogičnosti, vrijeme kad nekontrolirana navala hormona ulazi u igru. Kroz ovu zanimljivu prezentaciju upoznajte se sa djelom kulture jedne vanzemaljske vrste, uđite u svijet koji je skriven veom misterija i kroz slajdove upoznajte i ljudsko ponašanje i vlastiti pon far.
Danijel Vasilj (1990), rodom je iz Međugorja, BiH. Završio je dvije srednje škole: opću gimnaziju u Čitluku i srednju medicinsku Sestara milosrdnica u Mostaru, te je u obje škole maturirao 2008. Položio je i Hipokratovu zakletvu 24.5.2008. godine. Trenutno studira primjenjenu kemiju na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Član je Udruge ljubitelja Zvijezdanih staza USS Croatia, gdje se među ostalim bavi proučavanjem medicinske prakse u seriji, priprema razna predavanja iz polja medicine i drži tečajeve prve pomoći.
STEAMPUNK U ANIME SVIJETU
Armin Seferović
bijela soba, 18h
Uvid u utjecaj steampunk žanra na japansku animaciju i strip industriju.
Armin Seferović već niz godina entuzijastično prati i proučava japansku tradicionalnu, ali i modernu kulturu. Predavanje koje će držati ove godine će biti njegovo druge predavanje vezano uz japansku multimedijalnu kulturu na SFerakonu.
Be Sociable, Share!

Pages: 1 2 3

1 komentar

  1. Eh ovo Darmok i Jalad… to jedva čekam. Jedna od najštosnijih epizoda ikad :)

Komentiraj