Predavanja

Satnica predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa može se skinuti ovdje (PDF).

Satnica igraonica može se skinuti ovdje (PDF).

Ovdje je popis predavanja po danima:

Petak | Subota | Nedjelja

Subota, 24. travnja 2010.

MISTERIJE SEDAM SVJETSKIH ČUDA ANTIČKOG SVIJETA
Davor Borovac

siva soba, 14:30h
Predavanje o sedam svjetskih čuda antike, u organizaciji Povijesne sekcije Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza USS Croatia, uvest će vas u čari i misterije velike Keopsove piramide do Mauzoleja u Halikarnasu. Kako je građena Velika piramida? Zašto su Grci sagradili Artemidin hram u Efezu? Semiramidini Viseći vrtovi kao prva oaza zelenila u Babilonu. Sve to i više saznat će te na ovom predavanju.
Davor Borovac T'Grel član je Udruge USS Croatia od 2006. godine. Radio je predavanja na prošla tri SFeraKona. Student je Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a godinama se amaterski bavi poviješću, arheologijom i Zvjezdanim stazama.
VIRTUALIZACIJA FILMA
Tihoni Brčić
dvorana D1, 14:30h
Analizira se film kao medij u suvremenom razdoblju te interpolira njegova forma u budućnosti uz konceptualno-tehnički pristup. Digitalno, simulacijsko i emulacijsko razdoblje tri su glavne tematske cjeline kojima se bavi predavanje. Poziva se na znanstveno-fantastični žanr igranog filma, koji je neizostavan uzročno-posljedični aspekt tehničkog razvoja filma kao medija masovne komunikacije.
Tihoni Brčić rođen je 1971. u Zagrebu gdje živi i profesionalno djeluje kao slobodni umjetnik i predavač na ADU. Kao član Hrvatskog novinarskog društva objavljuje u publikacijama (Jet set magazin). Istovremeno surađuje s HRT-om gdje djeluje kao kompletan autor nekoliko stotina filmskih priloga, te nekoliko desetaka vizualnih identiteta. Diplomira grafički dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, te magistrira film i video na Academy of Art Collegeu u San Franciscu (SAD).
Povratkom u Hrvatsku kreira niz uspješnih projekata na polju grafičkog i video dizajna. Autor je vizualnih identiteta fimova (
Snivaj, zlato moje) i emisija HRT-a (Shpitza), dokumentarnih filmova (Vladimir Prelog: znatiželjom do istine), djeluje kao art director u tiskovnom mediju (Millenium promocija), te kao dizajner interijera (Elka). Radovi su mu višestruko nagrađivani i izlagani, renomirani američki magazin za dizajn HOW svrstava ih među najboljim u svijetu za 1999. i 2001. godinu.
Osnivač je neprofitabilne umjetničke organizacije "Animateria". Na Akademiji dramske umjetnosti, na Studiju montaže, od 2003. autor je i predavač kolegija "Osnove grafičkog oblikovanja u videu", "Video-oblikovanje I + II" i "Video-oblikovanje projekata". Član je udruga HZSU, ULUPUH i HND.
ASTROARHEOLOGIJA
Korado Korlević
siva soba, 15:30h
Astroarheologija je kombinacija dviju znanstvenih disciplina: astronomije i arheologije. Koristeći se modernim astronomskim znanjima i predvidljivošću astronomskih pojava, provjerava se možebitna funkcija kalendara i građevina za koje ne postoje pisani dokumenti. Također se pokušava ispitati veza između astronomskih i povijesnih fenomena te nivo astronomskih znanja prijašnjih civilizacija.Apsolutno najpoznatiji arheoastronomski lokalitet je engleski krug monolita, Stonehenge.
Korado Korlević najpoznatiji je hrvatski astronom koji djeluje iz Višnjana u Istri. Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, trenutno je 13. po redu najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena. Prema njemu je nazvan jedan asteroid (10201 Korado) i dva kometa (P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević)). U okviru Astronomskog društva Višnjan bavi se popularizacijom astronomije i edukacijom te je jedan od osnivača Višnjanske škole astronomije.
PREDSTAVLJANJE KNJIGA IANA MCDONALDA
Goran Skrobonja

dvorana D1, 17h

WORLDBUILDING WORKSHOP
Ian McDonald

dvorana D1, 17:30h
SAKRALNA INTERPRETACIJA KRAJOBRAZA
dr.sc. Tomo Vinšćak
siva soba, 17h
Autor će u izlaganju prezentirati rezultate istraživanja koja se provode u okviru projekta "Sakralna interpretacija krajobraza" u kojega se slijevaju radovi koje su objavili suradnici na projektu Vitomir Belaj i Radoslav Katičić, te Andrej Pleterski iz Ljubljane.
Novi pristup istraživanju slavenske pretkršćanske mitologije omogućili su V.V. Ivanov i V.N. Toporov sa svojim strukturalno-semiološkim analizama. Utvrdili su vrlo snažni snop opozicija poput gore-dolje, svjetlo-tama, suho-mokro, grom-zmija, vojnici-stoka itd., pri čemu se, primjerice, u Kijevu moglo uočiti pojavu da su predstavnici tih dviju krajnosti, bogovi Perun i Veles, bili u krajoliku predstavljeni kipovima gore na brijegu i dolje uz vodu.
Andrej Pleterski je na području istočnih Alpa uočio da mitski interpretirani krajobrazi sadrže u pravilu tri točke. Time je dopro do tročlane strukture najviše svetosti. Pleterski je uočio više mjesta od istočnih Alpa do Makedonije, gdje se svetost prostora očito postizala posvećivanjem triju točaka dvama muškim bogovima (Perun i Veles) i ženskoj božici (Mokoš) za koju se bore prva dvojica.
Nakon pokrštavanja Slaveni/Hrvati su na mjesta gdje su se štovali poganski bogovi stavili nove kršćanske svece. Tamo gore na gori gdje je stolovao Perun postavili su crkvice posvećene Sv. Jurju, Iliji ili Mihovilu, dolje uz vodu, gdje raste vrba ili rakita svoje je mjesto našao Sv. Nikola, Vlaho ili Blaž, a na treća točku trokuta, gdje se nekada slavila Mokoš, stavljene su crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji. Tako se kult svetih mjesta prenio i na kršćansku duhovnost i svetost.
Rođen je 25. 9. 1951. god. u Samoboru. Diplomirao je 1980., magistrirao 1985. i doktorirao 1997. god. na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je od 1981. god. i zaposlen. U zvanje docenta izabran je 2001., a za voditelja Katedre za opću etnologiju 2003. god. Član je Hrvatskog etnološkog društva (gdje je obavljao dužnosti tajnika, potpredsjednika i predsjednika). Voditelj stručnih istraživanja: Narodi i kulture Nepala i Tibeta, (1993., 1999., i 2006. god. Voditelj istraživanja obreda i običaja tibetskog buddhizma). Voditelj je projekta Sakralna interpretacija krajobraza te provodi sustavna istraživanja ostataka vjerovanja iz pretkršćanskih vremena na području Hrvatske i BiH. Do sada je objavio 17 znanstvenih radova, dvije knjige, 12 stručnih radova, kao i cijeli niz znanstveno popularnih članaka. Učesnik je i organizator više domaćih (15) i međunarodnih (7) skupova gdje je osim izlaganja prikazao i dokumentarne filmove (5). Recenzent je i urednik više knjiga i sveučilišnih udžbenika. O svom istraživačkom radu održao je cijeli niz javnih predavanja u zemlji i inozemstvu.
DARMOK I JALAD, NA SFERAKONU
Josip Antoliš i Mirna Pavlović

bijela soba, 18h
Jeste li se ikada pitali kako bi život izgledao da govormo u metaforama? Niste? Mi se pitamo za vas. Pridužite nam se dok otkrivamo lingvističku pozadinu Tamarijskog jezika. Jedinstven i neponovljiv, iznova nam uspijeva pobuditi maštu u jednoj od najbolje ispričanih Star Trek priča ikada. Na jedan dan, i mi možemo biti ksenolingvisti.
Josip Antoliš student, wanna be matematičar, zanesenjak i čovjek od strasti. Danas na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a sutra kamo ga god konvencije znanstvene fantastike odvedu. Prominentni član udruge USS Croatia.
Mirna Pavlović, studentica komparativne književnosti i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, sanjarka koja sanja spisateljske snove, a i pokoji proročki. Na putu prema prominentnosti u USS Croatiji.
I(DON'T)PAD: STEAMPUNK I IDEOLOGIJA PRČKANJA
Milena Benini
siva soba, 18h
Iako je prvog dana prodaje iPad kupilo više od pola milijuna ljudi, mnogi su glasovi dignuti protiv njega, a vjerojatno najpoznatiji među njima bio je Cory Doctorow, poznat, osim kao pisac i aktivist, i kao veliki obožavatelj steampunka. Kakve veze ima steampunk s protestima protiv Appleovog najnovijeg tehnološkog čuda na kojem korisnik ne može sam promijeniti čak ni bateriju? Zašto su upravo steampunkeri oni koji se najviše ježe od zatvorenih konzumerističkih sustava? I što je, uopće, ideologija prčkanja, ključni sastojak steampunka? Radi li se samo o još jednom ukrasnom kotačiću koji ništa ne radi, ili je u pitanju nešto dublje?
Milena Benini pisati je počela još kao maloljetnica, i nikad nije prestala. U međuvremenu je studirala komparativnu književnost, francuski, novinarstvo i engleski, dobila SFERE za roman Kaos i novelu McGuffin Link te rodila dvije kćeri, ne nužno tim redom. Danas se bavi prevođenjem knjiga i stripova, piše blog, održava web-stranice Centra za ženske studije u Zagrebu i sretno živi s mačkama, kćerima (po 2 kom) te suprugom i psom (svakog po 1).
PUT DO SINGULARNOSTI
Dorian Celcer
bijela soba, 21:30h
Predavač će pokušati uspostaviti logičnu i plauzibilnu vezu između dihotomije prirode i kulture koja dovodi do tehnološke singularnosti. Kao jednu od postaja na tom putu (za kojeg je dvojbeno želimo li proći ali njime neupitno idemo) pokušati će približiti ideju transhumanizma kao ideje koja dovodi do prijelomne točke u kojoj iz humanog prelazimo u posthumano stanje. Kao pomoć će koristiti seriju Ghost in the Shell čiji društveni kontekst odgovara onome što smatra prijelaznim razdobljem, razdobljem u kojem i ljudsko tijelo postaje novi medij.
PESIMIZAM U SF-U ILI KAKO JE ZLATNO DOBA POSTALO MRAČNO
Tomislav Hrastovčak
bijela soba, 22:30h
Nekad davno SF je bio sinonim za optimistične vizije budućnosti u kojima je ljudska rasa na tragu rješenja svojih najvećih problema, dok je beskrajni svemir pružao bezbroj pustolovina i neizmjerne mogućnosti. Neustrašivi pustolovi pritom su redovito izlazili kao pobjednici iz svakog sukoba sa zlim vanzemaljcima i pomahnitalim robotima, da bi na kraju osvojili naklonost neke lijepe svemirske princeze. Ali, toga više odavno nema. SF je postao mračan, pesimističan i često nudi vizije budućnosti u kojima bi malo tko želio živjeti. Kako je do toga došlo i koji su (mogući) razlozi pesimističnih trendova u SF-u, poslušajte na predavanju!
Tomislav Hrastovčak (1981.) radi na poslovno-financijskom portalu Poslovni.hr, povremeno piše za Plan B, a bio je i suradnik danas ugaslog filmskog magazina Hollywood. Od malih nogu je zaljubljenik u SF žanr i filmove. Inače je diplomirani ekonomist.
Twitter:
http://twitter.com/hrastomlat
Be Sociable, Share!

Pages: 1 2 3

1 komentar

  1. Eh ovo Darmok i Jalad… to jedva čekam. Jedna od najštosnijih epizoda ikad :)

Komentiraj