Predavanja

Satnica predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa može se skinuti ovdje (PDF).

Satnica igraonica može se skinuti ovdje (PDF).

Ovdje je popis predavanja po danima:

Petak | Subota | Nedjelja

Petak, 23. travnja 2010.

PRIJETI LI NAM APOKALIPTIČNI UDAR ASTEROIDA 2036. GODINE?
siva soba, 19h
Dejan Vinković
U posljednje vrijeme često se mogu čuti razne teorije o udarima nebeskih tijela u Zemlju, što bi trebalo dovesti do apokaliptičnog kraja civilizacije. Asteroid Apofis jedan je od primjera koji se spominje u medijima. U svom predavanju, Dejan Vinković će se osvrnuti na takve teorije, pokazati "ožiljke" koje Zemlja nosi iz prijašnjih sudara s asteoridima, te objasniti zašto nam za sada ne prijeti opasnost od astroida Apofis.
Dejan Vinković je docent na Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Doktorirao je u SAD-u, gdje je proveo i četiri godine na prestižnom Institutu za napredne studije u Princetonu. Bavi se istraživanjem svemirske prašine iz koje nastaju planeti, kao i svojstvima prašine oko zvijezda koje umiru, meteorima, fizikom kratera na Marsu, a aktivno se bavi i interdisciplinarnim istraživanjima poput socioekonomije i biologije.
Razgovor s počasnim gostom Ianom McDonaldom
Vodi: Petra Bulić
siva soba, 20h
JE LI GEORGES MELIES ZAGLAVIO NA MJESECU?
Dorian Celcer
bijela soba, 20:30h
Rođen u imućnoj obitelji, koristeći sve prednosti svoga staleža, Georges Melies će u filmskoj umjetnosti ostati zapamćen kao neosporni velikan fantastike i pionir specijalnih efekata bujne mašte. Kao redatelj koji je volio dim i eksplozije, možemo ga smatrati prvim blockbuster redateljem koji je redovito pomicao granice u izražavanju fantastičnih okruženja ali i budžetima svojih filmova.
Predavanje uz projekcije filmova.
Dorian Celcer (1983.), prvostupnik kulturologije, renutno na magistarskom modulu mediologije Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Predsjednik Udruge 3. zmaj i glavni organizator Rikona od 2007. godine.
AVATAR - ŠTO I ZAŠTO?
Aleksandar Žiljak
siva soba, 21:30h
Ukratko rečeno, James Cameron opet razvaljuje! Gigahit Avatar pomaknuo je tehničke granice filmske umjetnosti, izazvao brojne rasprave, učinio da se pokradenim osjeća skoro svatko tko je napisao makar tri retka SF-a i onako usput utržio preko dvije milijarde dolara. Kojeg je zapravo Avatar žanra? Koje je njegovo mjesto u opusu Jamesa Camerona? I što je zapravo Avatar? Fantazijski eskapizam? Antiimperijalističko i antikapitalističko remek-djelo SF-a? Ili nešto treće?
Aleksandar Žiljak (Zagreb, 1963) samostalni je umjetnik-ilustrator, pisac i urednik. Objavio je zbirku priča Slijepe ptice (Zagreb, 2003). Iste je godine pod pseudonimom Karl S. McEwan objavio knjigu Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja. Uredio je, zajedno s Tomislavom Šakićem, i antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele Ad Astra (Zagreb, 2006), a zajedno uređuju i književni časopis za znanstvenu fantastiku UBIQ. Šesterostruki dobitnik Nagrade SFERA i redoviti predavač na SFeraKonu.
TRANSHUMANIZAM I SINGULARITET
Marko Pejnović
bijela soba, 22h
Transhumanizam - upotreba novih znanosti i tehnologija u alteraciji čovjeka, što u konačnici može dovesti do nastanka nove vrste "post-ljudi". Pogledat ćemo kako je to bilo u antici i koliko su danas daleko stigli najnoviji trendovi u spajanju čovjeka i stroja. Sve postaje još zanimljivije kad u priču ubacimo i krajnji cilj razvoja - tehnički singularitet!
Predmet interesa i istraživanja Marka Pejnovića je primjena novih tehnologija u ekonomiji, informacijskoj znanosti i energetici. Pokretač je i autor stranice www.futurologija.com. Stranica je zamišljena kao centralno web mjesto na kojem čitatelji i kontributori razmjenjuju ideje o globalnim trendovima u budućnosti i razvijaju svoju kreativnost za upotrebu u svim aspektima života.

Pages: 1 2 3

1 komentar

  1. Eh ovo Darmok i Jalad… to jedva čekam. Jedna od najštosnijih epizoda ikad :)