Ian McDonald

Ian McDonald (1960.) je nagrađivani i hvaljeni britanski SF pisac koji živi u Belfastu. Teme o kojima piše uključuju nanotehnologiju, post-cyberpunk te utjecaj brzih tehnoloških i društvenih promijena na ne-zapadnjačka društva, što baš i nije čest motiv u anglosaksonskoj žanrovskoj literaturi. Tako se, primjerice, u romanu River of Gods bavi Indijom, Brasyl je, očito, smješten u Brazilu, Chaga se odvija u Africi, a The Dervish House, koji treba izaći na ljeto ove godine, u Turskoj.

McDonald se okušao i u space operi: njegova novela Verthandi’s Ring uključena je 2007. godine u antologiju The New Space Opera, koju su uredili Gardner Dozois i Jonathan Strahan.

Desolation Road (1988), reizdanje iz 2009.

Za SF se počeo interesirati još kao dječak. Počeo je pisati s 9 godina, svoju prvu priču je prodao lokalnom časopisu u Belfastu kad mu je bilo 22, a od 1987. se bavi isključivo pisanjem. Svoj prvi roman Desolation Road objavio je već sljedeće godine, postigavši veliki uspjeh.

Svoje zanimanje za zemlje trećeg svijeta i marginalne likove kojima se bavi, objašnjava svojim porijeklom: rodio se u Manchesteru, majka mu je Irkinja, a otac Škot, a skoro cijeli je život živio u Belfastu.

Brasyl (2007)

Oduvijek se smatrao autsajderom i zato često piše o autsajderima: bilo u doslovnom smislu (kad piše o vanzemaljcima) ili kad piše o multikulturalnim likovima. Iz istog razloga uglavnom piše iz ženske perspektive jer, kako kaže, “u pretežno muško orijentiranom društvu, žena uvijek mora prijeći duži put s više izazova i prepreka”.

Nagrade:

McDonald je osvojio brojne nagrade: dobitnik je 1 Huga, 1 nagrade Theodore Sturgeon, 1 nagrade Philip K. Dick, 1 nagrade Locus, 4 nagrade BSFA-e (Britanskog SF društva), 1 nagrade Imaginaire te 2 nagrade Kurd Laáwitz.

  • Desolation Road, nagrada Locus za roman prvijenac, 1989.
  • King of Morning, Queen of Day, nagrada Philip K. Dick za najbolju zbirku priča, 1992;  francuska žanrovska nagrada Grand Prix de l’Imaginaire, 2010.
  • Innocent, nagrada BSFA-e za najbolju priču, 1993.
  • Scissors Cut Paper Wrap Stone, njemačka žanrovska nagrada Kurd Lasswitz za strani roman, 1995.
  • Sacrifice of Fools, njemačka žanrovska nagrada Kurd Lasswitz za strani roman, 1999.
  • Tendeléo’s Story, Memorijalna nagrada Theodore Sturgeon za najbolju novelu, 2001.
  • River of Gods, nagrada BSFA-e za najbolji roman, 2005.
  • The Djinn’s Wife, nagrada BSFA-e za najbolju priču i nagrada Hugo za najbolju priču, 2007.
  • Brasyl, nagrada BSFA-e za najbolji roman, 2008.

Ove godine nominiran je za Huga za novelu Vishnu at the Cat Circus, a zbirka Cyberabad Days zaslužila je posebno spominjanje tijekom ovogodišnje dodjele nagrade Philip K. Dick. Ujedno je ilustracija Stephana Martinierea za reizdanje romana Desolation Road ove godine osvojila nagradu BSFA-e.

Bibliografija:

  • Desolation Road (1988), roman
  • Empire Dreams (1988), zbirka priča
  • Out on Blue Six (1989), roman
  • King of Morning, Queen of Day (1991), zbirka priča
  • Hearts, Hands and Voices / The Broken Land (1992), roman
  • Speaking in Tongues (1992), zbirka priča
  • Kling Klang Klatch (1992), strip, ilustrirao David Lyttleton
  • Terminal Cafe (1994), roman
  • Scissors Cut Paper Wrap Stone (1994), roman
  • Necroville (1994), roman
  • Chaga / Evolution’s Shore (1995), roman
  • Sacrifice of Fools (1996), roman
  • Kirinya (1998), roman
  • Tendeléo’s Story (2000), kratki roman
  • Ares Express (2001), roman
  • River of Gods (2004), roman
  • Brasyl (2007), roman
  • Cyberabad Days (2008), zbirka priča
  • The Dervish House, roman (bit će objavljen u srpnju 2010.)

Ianov blog: Cyberabad

Be Sociable, Share!