SFeraKon 2010

32. Dani znanstvene fantastike – SFeraKon 2010 – održat će se od 23. do 25. travnja 2010. godine u Zagrebu, u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a).

Tema ovogodišnjeg SFeraKona je RETRO SF, s posebnim naglaskom na STEAMPUNK i SPACE OPERU, koji su tema ovogodišnje SFeraKonske zbirke Parasvemir.

Ovogodišnji počasni gosti su britanski SF pisac Ian McDonald i domaća SF, fantasy i steampunk spisateljica Milena Benini.

Satnicu predavanja, prezentacija, okruglih stolova, tribina, kvizova, radionica i ostalog zabavnog programa možete skinuti ovdje (PDF), a detalje programa pogledajte na sljedećim linkovima:

Satnicu igraonica možete skinuti ovdje (PDF), a detalje programa pogledajte ovdje.

Zanima vas što su steampunk i space opera, te što još može biti retro u SF-u? Čitajte u nastavku …

Što je to steampunk?

Mr Loddington Goes to Work, Domagoj Rapčak

Mr Loddington Goes to Work, Domagoj Rapčak

Pojam steampunk nastao je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, kao ironična izvedenica pojma cyberpunk. Na kraju je naziv ostao i proširio se, a sâm je književni smjer stekao mnogo poklonika. Riječ je o djelima koja se bave anakroničnim, tehnološki naprednijim viktorijanskim dobom, ili pak o djelima koja govore o alternativnim svjetovima ili dalekim planetima koji su “zapeli” u takvoj naprednoj viktorijani.

Steampunk svoje svjetove gradi po uzoru na futurističke romane iz 19. stoljeća: predlošci su mu djela H. G. Wellsa, Julesa Vernea ili Mary Shelley – začetnika žanra znanstvene fantastike. Ima u njemu raketa na Mjesec, podvodnih baza, vremenskih strojeva, ali i više od toga: nezgrapnih mehaničkih ljudi, robota na parni pogon, cepelina, tajnih društava i teorija zavjere, podmuklih zlikovaca kovrčavih zulufa, visokih, bljedunjavih junaka s monoklima i cilindrima, kompjutora s uglačanim polugama, prekidačima i zupčanicima od mjedi … No, ideje za steampunk ne nastaju samo na predlošku viktorijanske Engleske. Polazištem za priču može poslužiti bilo koje razdoblje ili događaj iz 19. stoljeća - bilo to doba američkog divljeg zapada ili postignuća prve industrijske revolucije.

(Preuzeto iz članka Steampunk Irene Rašete objavljenog u 6. broju Plana B)

Što je to space opera?

Klasična naslovnica pulp space opere, s uobičajenim klišeiziranim elementima

Space opera je podžanr spekulativne fikcije ili znanstvene fantastike koja stavlja naglasak na romantičnu, često melodramatičnu pustolovinu, koja je uglavnom ili u potpunosti smještena u svemiru, a obično uključuje konflikt između protivnika koji posjeduju moćne (i katkad vrlo maštovite) tehnologije i sposobnosti. Vjerojatno najznačajnija karakteristika space opere je da se mjesta radnje, likovi, bitke, moći i teme često odvijaju na velikoj skali.

U 20-tim godinama prošlog stoljeća, space opera se počela redovito javljati u pulp magazinima kao što su Weird Tales i Amazing Stories, a autor koji se najčešće spominje kao pravi otac space opere je E. E. “Doc” Smith. Njegovo prvo objavljeno djelo, The Skylark of Space (1928.), često se naziva prvom velikom space operom.

(Prijevod i prilagodba dijelova teksta Space opera s Wikipedije)

Što je u SF-u još retro?

Uz steampunk, postoji još dosta -punk požanrova koji počivaju na istim temeljima kao steampunk, ali se odvijaju u različitim povijesnim razdobljima: stonepunk se, npr., odvija u kameno doba, bronzepunk u brončano doba, candlepunk u kasnom srednjem vijeku, clockpunk u vrijeme renesanse, dieselpunk u doba između 1920. i 1950. godine, atomicpunk u vrijeme 2. svjetskog rata i hladnoga rata i tako dalje.

A istinska retro-SF tema vjerojatno je retro-futurizam, koji se bavi vizijama budućnosti iz prošlosti. Najbolji primjeri retro-futurizma mogu se vidjeti na blogu Paleofuture.