Space opera kao profesionalna orijentacija

André Kuipers na međunarodnoj svemirskoj stanici gleda zemlju

Mali André Kuipers neko je vrijeme mislio postati novinar, vatrogasac il čak arheolog. I dok je iskapao hrpice zemlje u svom dvorištu u istočnom Amsterdamu, u posjet mu je došla baka. Baka svaki put donese neke zanimljive slikovnice i knjige. Ovaj mu je put donijela neku znanstvenofantastičnu knjigu. Priča mu se jako svidjela, pa je baka na veliko unukovo veselje svaki put donjela novi broj serije. Serija se zvala Perry Rhodan. Bio je to planetarno popularan serijal space opere, koji je počeo izlaziti u Njemačkoj 1961. godine i kojeg su gutali ljubitelji SF-a u cijeloj Europi i Americi. André se zaljubio u SF i shvatio da zapravo želi postati astronaut.

Danas André ima 51 godinu i član je ESA-e (European Space Agency). Prije 6 godina, na današnji dan, 19. travnja 2004. ostvario mu se san: odletio je u svemir u sklopu Europske misije Delta i boravio u svemiru 10 dana, 20 sati i 53 minute.  Sa sobom je uzeo svoj prvi primjerak Perryja RhodanaSpace War in the Vega Sector. Andréov dnevnik pripreme i boravka u svemiru možete pročitati ovdje.
André Kuipers će također biti prvi nizozemski astronaut koji će se vratiti u svemir. Izabran je da kao član ISS ekspedicije ponovno leti u svemir u prosincu 2011., ovaj put na šest mjeseci.

Bakin poklon: prvi primjerak Perryja Rhodana, Space War in the Vega Sector

Danas SF serija Perry Rhodan ima 49 godina, još uvijek izlazi, oduševljava i inspirira milijune čitatelja. Španjolci su toliko ludi za Perryjem, da su čak i serijal Flasha Gordona preimenovali u Perryja, Nizozemci su preveli sve ikad objavljene brojeve, Brazilci, Japanci, Rusi i Kinezi gutaju ovu space operu, američka SF konvencija Bubonicon iz Albuquerquea (New Mexico) kao svoju maskotu izabrala je miša pod nazivom Perry Rhodent, a 2008. godine izašla je  PC igra: Perry Rhodan – The Adventure.

Na SFeraKonu nas, pak, očekuje opsežno predavanje o space operi, koje će održati Marko Fančović (Zadar, 1961.), novinar, povjesničar, prevoditelj, kritičar i pisac svih fantastičnih žanrova.  Obavezno navratite na predavanje i dok ste na konvenciji ne zaboravite svojim nećacima ili klincima kupiti neku SF knjigu :)