Popularizacija znanosti

Uz cijeli niz žanrovskih književnih i povijesnih predavanja trudimo se svake godine organizirati i ona znanstveno popularna. Ovaj put predstavljamo Vam neka stara i neka nova lica.

SFeraKonski zaštitni znak/maskota (inače je to Bočko, hehe) i miljenik publike je znanstveni novak Davor Horvatić. Ove godine Davor će održati predavanje koje ste upravo vi izabrali: Kvantno samoubojstvo i besmrtnost. O Davoru nećemo pisati ništa dodatno, jer svi već znate skoro sve. He’s a legend.
Po prvi put nam ove godine dolazi Korado Korlević, najpoznatiji hrvatski astronom koji djeluje iz Višnjana u Istri. Korado je inače redoviti predavač Pazinske konvencije Istrakon, a ove godine nam je iznimno drago što ga možemo predstaviti kao SFeraKonskog gosta. I on nam je također izašao u susret i omogućio da sami izaberemo predavanje koje bismo slušali: Astroarheologija.

Uz njih dvojicu želimo Vam skrenuti pažnju na još jednog znanstvenog gosta:

Barringerov krater u Arizoni

Dejan Vinković je docent na Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Doktorirao je u SAD-u, gdje je proveo i četiri godine na prestižnom Institutu za napredne studije u Princetonu. Bavi se istraživanjem svemirske prašine iz koje nastaju planeti, kao i svojstvima prašine oko zvijezda koje umiru, meteorima, fizikom kratera na Marsu.
Na SFeraKonu će održati predavanje : PRIJETI LI NAM APOKALIPTIČNI UDAR ASTEROIDA 2036. GODINE? u kojem će nam osim aktualnih apokaliptičnih teorija pojasniti i pokazati prijašnje sudare asteroida sa Zemljom.