Konačno poznati počasni gosti!

Dragi ljubitelji SF-a, čast nam je i zadovoljstvo predstaviti vam ovogodišnje počasne goste SFeraKona. Bit će to britanski SF pisac Ian McDonald i hrvatska SF, fantasy i steampunk spisateljica Milena Benini.

Tradicija pozivanja stranih gostiju duga je preko 30 godina. Još davne 1979. Društvo SFera je izvan konvencijskih događanja ugostilo “Dekana znanstvene fantastike” Jacka Williamsona, a od tada je Zagrebom – što u sklopu, što izvan konvencije – prodefiliralo mnogo poznatih imena: od Frederika Pohla, Harryja Harrisona, Joea Haldemana, Roberta Silverberga, Guya Gavriela Kaya i Waltera Jona Wiliamsa pa do Lois McMaster Bujold, Georgea R. R. Martina, Kena McLeoda, Michaela Swanwicka, Brucea Sterlinga, Richarda K. Morgana i R. Scotta Bakkera, koji su u posljednjih nekoliko godina gostovali na SFeraKonu.

Zadnji domaći počasni gost, pak, bio je Predrag Raos 2008. godine, na jubilarnom 30. SFeraKonu. Ove godine ćemo ponovo imati zadovoljstvo ugostiti dva počasna gosta i posjetiteljima SFeraKona ravnopravno predstaviti domaćeg i stranog SF velikana.

Ian McDonald nagrađivani je britanski SF pisac, koji iza sebe ima hvaljene romane kao što su Desolation Road (1988), Chaga (1995), River of Gods (2004) i Brasyl (2007). Poznat je po tome što radnju svojih romana često smješta u zemlje Trećeg svijeta, a jednako često za svoje glavne likove bira žene. Ove je godine nominiran za Huga za novelu Vishnu at the Cat Circus, a njegova zbirka priča Cyberabad Days, objavljena 2008., zaslužila je posebno spominjanje tijekom ovogodišnje dodjele nagrade Philip K. Dick. Ujedno je ilustracija Stephana Martinierea za reizdanje romana Desolation Road ove godine osvojila nagradu Britanskog SF društva. Više o Ianu McDonaldu možete čitati ovdje.

Milena Benini, kao što smo rekli, piše SF, fantasy i steampunk. Objavila je zbirku priča Jednorog i djevica (2005) i dva romana koji su izlazili u nastavcima: Kaos (1998) je objavljivan u Futuri, a Svećenica mjeseca (2008) na njezinom blogu Milerami. Njezine priče možete naći u brojnim publikacijama, od fanzina i časopisa, pa do konvencijskih zbirki. Osim fikcije, Milena se bavi i teorijom. Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 i The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1: First Contact. Na svom blogu objavljuje i svoja razmišljanja o žanru, ženama i žolitici, a piše i za portale NOSF i Cunterview. Više o Mileni Benini možete čitati ovdje.

Oba počasna gosta na SFeraKonu će održati nekoliko predavanja, o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni!